diumenge, 4 d’abril del 2010

LA MONA DEL 2010: La Cibermona...

Hola Nil!

Aquest any no estic aquí per poder-te fer una bona mona, però no permetré que et quedis sense la meva part!!!!! (esperem que en Tximi te'n faci una de ben xula!!!)

Nil, ara que ets el gran de casa i com que nosaltres som tan lluny se'ns ha acudit ensenyar-te a fer una de les mones més tradicionals que es fan i es desfan a Catalunya, el rotlle de pasqua! No és una mona tant original com les que estàs acostumat, però pensa que aquesta mona és de les primeres que es fèien al teu país! Els nens i nenes rebien aquestes mones dels seus padrins, amb un ou ben gran de xocolata al mig del rotlle i, a sobre de la mona, hi duia tants ous de gallina com anys tenia el fillol! Cada any se li havia de posar un ou més!!!
Ves mirant aquesta petita pantalla i veuràs com la fem, i si vols ho pots provar casa i així empastifar tota la cuina de farina, ho faràs? mira, mira...



La recepta

LA MASSA:
250 gr de farina
20-30 gr de mantega o llard
1 ou
ralladura de pell de llimona
25 gr de llevat fresc (de forner)anís

DECORACIÓ:
Sucre, oli d'oliva, tants ous durs com anys.

Preparem tots els ingredients i som-hi!


Amb molt de compte i paciència anirem amassant-ho tot, fins que quedi ben lligat. 



Què et sembla el nostre ajudant de cuina, es diu Marot, és divertit, eh!! 



Ara que ja tenim la pilota feta, hem de deixar que el llevat entri en acció!
Deixarem una hora la massa amb un drap per sobre una mica humit perquè fermenti bé i es faci ben gran!


I després a donar-hi forma de tortell o de rotlle com diuen per allà baix...




Mira com ens ha quedat Nil, xulu, eh!!!


Un cop tenim la forma del tortell, passarem a decorar la mona! Com? Primer de tot, la pintarem amb oli d'oliva per donar-li color, així com també amb una mica d'ou batut. Després, hi posarem... mmm... quants anys té el Nil? Quatreeeeee!!!! doncs, 4 ous durs, repartits per tota la rodona i li posarem tant sucre com es vulgui per sobre, per decorar i per endolcir la mona!

I cap al forn!!! Recorda, hi ha d'estar 3/4 d'hora a una temperatura de 180ºC.

El resultat ha de ser una barreja entre un briox i un pa, a vuere si t'atreveixes a fer-ho Nil, i els deixes a tots amb un pam de nas! un abarçada ben forta del teu padrí "blanc" i de la teva padrina de rebot vilanovina, es veu que aquestes mones les fan en aquelles terres...

Mmm... i mira quina bona pinta que té!!!!


APA, BON PROFIT I MOLT BON DIA DE LA MONA!!!



I per la Rita... no us penseu que ella s'ha quedat sense mona, no!!! que en té una que més d'un se la menjaria sense pensar-s'ho!!! jejejje


5 comentaris:

  1. Jaaaaaarrrlll!
    Dues paraules: IM-PRESIONANTE!
    Quina emoció, jordimarta, estic a punt de plorar! M'heu deixat estupefacta! QUE XULO!!!
    M'ha encantat! Padrins al poder!!
    (Quants !!!!, coi!)

    ResponElimina
  2. Quina bona idea, Jordi i Marta.
    Ja m’hagués agradat a mi tenir un padrí així, a mi em donava 5 duros i em deia que ell no estava d’aquestes histories, només una vegada entre sempre varem anar tots dos a la pastisseria de la porxada on ara és c’an Torres que era a c’an Cunillera i em va deixar triar la mona que volgués, però una vegada amb 15 anys.
    Ja has sentit en Nil per telèfon està molt content, hem quedat que la faríem tots dos avia i net, ara com que l’Anna tindrà uns dissabtes molt ocupats, perquè des del departament d’educació li han complicat una mica la vida, algun dia haurà de quedar-se en Nil aqui casa i intentarem fer-la entre tots dos.
    Ja hem quedat que farem una foto i us l’enviarem.
    Ens has d’aclarir una cosa, els ous un cop ja son durs,tal com dius es posen a la massa i es tornen a enfornar amb el tortell,? jo pensava que es posaven després.
    Apali parelleta fins la propera, a veure si aviat ens podeu explicar ja plans nous i més concrets. Cuideu-vos.
    Un petonas
    M. Carme

    ResponElimina
  3. brillant, una idea brutal!!!!! moltes felicitats als dos, i també al Nil, esclar!
    de fet m'ha servit per saber com es fa una mona... si algun dia n'he de fer una, recorreré al blog! :P

    pd. Jordi, has pensat en fer la primera pela a través de cursos de cuina per internet? ;) se us dóna bé!!

    ResponElimina
  4. Carmeta,

    un consell, si és que jo t'en puc donar... no sóc ni vilanoví hi es la primera vegada que faig un rotlle com aquest, sort en vam tenir d'uns espíes vilanovins que ens van proporcionar la recpeta, moltes gràcies! De veritat! El tema està que el gust del rotlle si no recordo malament, es una barreja entre un briox i un pa dolç anisat, oi? Bé a noslatres ens va quedar un xic sec, potser es la fòrumla, també hem llegit que es pot cambiar la mantega per llard... feu proves i enpastifeu la cuina de dalt a baix! Ah! els ous es posen amb la massa crua i al forn pintats d'oli i un xic d'ou batut, valens?
    bé, un petó gegant a tothom, coi que ja fa moooolt que som fora!

    ResponElimina
  5. Hola parella! Ara he entrat al vostre bloc per veure si hi havieu penjat més coses i he vist el dia tan fantastic que explica el Jordi, i també he vist que el comentari que us varem enviar el dia de la mona no s'ha registrat (alguna cosa varem fer malament).
    Sapigueu que aquell dia, entre barbacoa, vi i mona, tota la family Vila-Prados-Batlle varem mirar la producció de la mona del Nil i us varem felicitar com a padrins. Tothom us deia coses de l'estil que sou estupendos, que disfruteu molt, que se us enyora... En fi, em sap sabria greu que no ho sabessiu.
    Petons de tothom i una abraçada.

    ResponElimina

Comenta, comenti!!!